.
conservation and restauration studio

conservering en restauratie van
aardewerk · steengoed · porselein
glas · gebrandschilderd glas · emaille

FAQ

Klik op de vraag voor het antwoord.

Hoe kan ik het beste voor mijn gerestaureerde object zorgen?

Hieronder vindt u wat algemene tips en adviezen die eigenaren kunnen helpen om hun objecten in goede conditie te houden of ze nu gerestaureerd of nog in originele staat zijn.

 • Stof het object voorzichtig maar regelmatig af.
 • Dompel het object niet onder in water. Gebruik voor het schoonmaken een droge stofdoek of een stoffer. Gebruik nooit schoonmaakprodukten of oplosmiddelen zoals alcohol of aceton.
 • Zet een object niet in direct zonlicht of in een donkere kast. Probeer te vermijden dat een object voor lange tijd te dicht naast een kunstmatige lichtbron of hittebron (zoals een openhaard of radiator) staat. Deze extremen kunnen een nadelig effect, bv. verkleuring en krimp, hebben op de materialen die bij de restauratie zijn gebruikt.
 • Het huiselijk gebruik van gerestaureerde objecten moet vermeden worden. Vul vazen bijvoorbeeld nooit met water omdat dit de gebruikte lijmen kan aantasten.
 • Pak een object niet bij een handvat , knop of tuit op. Ook niet als deze nog origineel is. Gebruik beide handen bij het oppakken van een object en doe dat bij de basis.
 • Do not pick the object up by the handle, knob or spout, even if it is in its original condition. When picking up the object, use both hands and lift from the base.
 • Draag altijd maar één object tegelijk.

Wie zich aan deze adviezen houdt is er van verzekerd dat het object voor langere tijd in goede conditie zal blijven. Zo niet dan zal de conditie van het object sneller achteruit gaan.

close
Als ik een object uit mijn collectie breek wat moet ik dan doen?
 • Blijf kalm en raak niet in paniek.
 • Verzamel alle stukken van het gebroken object.
 • Wikkel elk stuk van het object in papier of in luchtkussen folie en stop deze in een doos.
 • Neem contact op met een conservator/restaurator.
close
Hoeveel kost het om een object te laten restaureren? Kan ik een offerte via de telefoon krijgen?

Offertes kunnen pas gemaakt worden nadat het object zorgvuldig is onderzocht. Elk object wordt individueel behandeld. De offertes worden gemaakt aan de hand van de specifieke schades aan het object bv. het aantal breuken en of ontbrekende stukken. Houdt er rekening mee dat door de complexiteit van het restauratiewerk het niet mogelijk is om offertes via de telefoon te geven.

close
Kan ik een rapport krijgen van restauratie van mijn object?

Ja dat is mogelijk. Een rapport over de restauratie (documentatie) kan op verzoek worden verzorgd. Hierin worden onder andere een beschrijving van de conditie en de behandeling van het object opgenomen alsmede foto's van het object van voor en na de restauratie. Op het maken van een dergelijk rapport is het normale uur tarief van toepassing.

close
Wat is de waarde van mijn object en is dat het waard om het te laten restaureren.

Om de waarde van een object te laten taxeren is het aan te raden om contact op te nemen met een gerenommeerd antiekdealer of veilinghuis. Restauratoren houden zich voornamelijk bezig met de conditie van de objecten en de mogelijke verbetering daarvan. De waarde van een object heeft geen enkele invloed op de restauratie zelf. Objecten kunnen, naast de marktwaarde, voor de eigenaren ook een grote sentimentele waarde hebben. Hoe dan ook, het blijft altijd de keus van de eigenaar of het object het waard is om het al dan niet te laten restaureren.

close
Wie is er verantwoordelijk voor het verzekeren van het object tijdens de restauratie?

De opdrachtgever is volledig verantwoordelijk voor het verzekeren van zijn objecten. Vanwege de aard van het werk van de restaurator is het helaas niet mogelijk voor restauratoren om de objecten die zij restaureren te verzekeren. De opdrachtgever is daarom zelf verantwoordelijk voor alle schade aan of verlies van hun objecten ten tijde van vervoer van, naar en tijdens het verblijf in het atelier. Hoewel er uiteraard uiterst voorzichtig wordt omgegaan met de objecten, worden de opdrachtgevers toch geadviseerd om hun objecten te verzekeren.

close
Is er een verschil tussen conservering en restauratie?

Hoewel er verschil is tussen conservering en restauratie zijn er vooral overeenkomsten en gaan ze bij behandelingen vaak hand in hand. Beide hebben het volgende gemeen: het preserveren van de huidige staat van een object met als einddoel het zo goed mogelijk in de originele staat terug te brengen. Daarbij wordt zoveel mogelijk geprobeerd de sporen van de fabrikage en historie van het object te behouden. Dit gebeurd door gebruik te maken van omkeerbare materialen en methodes die uiteindelijk weer verwijderd kunnen worden zonder het object te beschadigen.

Het specifieke doel van conservering is om de verslechtering van de conditie van een object tegen te gaan en de oorzaken van deze verslechtering weg te nemen. Zoutkristallen, afbladderend glazuur, overtollig vuil, vocht op het glas, een netwerk van kleine breuken zijn voorbeelden die hier onder vallen.

Restauratie gaat een stap verder. Het concentreerd zich op het terug brengen van het object naar zijn vermoedelijke originele staat. Het is natuurlijk zeer moeilijk om, op welk moment in de geschiedenis van het object dan ook, zeker te weten wat zijn "originele staat" was. Restauratie concentreerd zich op de esthetische waarde van een object; het schoon maken van breuken, het lijmen ervan, het vullen van ontbrekende delen, het maken van nieuwe onderdelen (vingers, bloemen etc.), het maken van een statief voor een object of het bevestigen van tegels zijn veel voorkomende aspecten van restauratie.

Het Blauwe Paard Restauratie Atelier biedt zijn opdrachtgevers beide behandel methodes aan omdat wij van mening zijn dat een combinatie van beide leidt tot het beste resultaat. Wij kiezen uit een verscheidenheid van methodes, technieken en materialen die gebruikt kunnen worden voor de conservering en restauratie van een object. Deze keuze kan van object tot object, afhankelijk van de schade en conditie van het object, ver-schillen. Wij hechten er veel waarde aan om met al onze kennis, vaardigheden en ervaring een object op de best mogelijke manier te preserveren en tevens te voldoen aan de wensen van de opdrachtgever.

close


clients
Atelier Werk Restaurator Opdrachtgevers
Algemeen Keramiek Glas Aanverwante materialen