.
conservering en restauratie atelier

conservering en restauratie van
aardewerk · steengoed · porselein
glas · gebrandschilderd glas · emaille

Portfolio - Keramiek

Aardewerk

Dit kinderhoofdje werd gelijmd, alle gaten opgevuld met gips en uiteindelijk met de hand geretoucheerd met poederpigmenten en op een sokkel gemonteerd.

De verdwenen delen van dit geglazuurde blauw en wit aardewerken bord werden opgevuld met de "colour-fill" techniek. Bij deze techniek worden de met gekleurde pasta opgevulde delen, na te zijn uitgehard, met de hand gepolijst om daarmee hetzelfde uiterlijk te bereiken als dat van de originele decoratie en glazuur er omheen.

Een voorbeeld van een 17e eeuws Nederlands terracotta sculptuur van een leeuwin met haar welpen waarbij de oude verkleurde restauratie is verwijderd waardoor de originele kleur weer te voorschijn komt. De breuken werden geconsolideerd en daarna opgevuld. Uiteindelijk werd de sculptuur met de hand geretoucheerd om zo nauwkeurig mogelijk de originele kleur te reproduceren.

De "air-brush" techniek wordt gebruikt om nieuwe opgevulde oppervlakken te retoucheren met een professionele airbrush. Met meerdere kleurlagen wordt langzaam toegewerkt naar een resultaat dat zoveel mogelijk overeen komt met de originele kleur van het glazuur. Dit unieke Delfts Witte 17e eeuwse stuk aardewerk, ook wel bekend als "kwispedoor", werd met deze techniek gerestaureerd.

Steengoed

Deze Britse 18e eeuwse witte steengoed tegel is gerestaureerd met gebruik van de "colour-fill" techniek. De tegel is eerst schoon gemaakt, gelijmd, gevuld en met de hand gepolijst. De oude houten lijst werd ook gerestaureerd waarna de tegel weer werden terug geplaatst.


top

Porselein

Deze zwaar beschadigde 17e eeuwse Meissen figuren waren toe aan een zeer grondige restauratie. De oude restauratie werd verwijderd. Met behulp van mallen van siliconenrubber werden er van gips nieuwe armen gemaakt. Voor het retoucheren werd zowel gebruik gemaakt van de airbrushtechniek als van het retoucheren met de hand.

Dit stel Frans Empire stijl porseleinen vazen is een goed voorbeeld van een restauratie waarbij opnieuw moest worden verguld. Nadat er van gips nieuwe voeten waren gemaakt werden deze met bladgoud verguld.

Nadat alle gebroken delen weer aan elkaar gelijmd waren werd de voorkant van dit bord verder gerestaureerd met de "colour fill" techniek.

Nadat dit porseleinen doosje was gelijmd werden alle breuklijnen en gaten door middel van de "colour fill" techniek gevuld. Tot slot werd het, waar nodig, met de hand verder geretoucheerd.

top


Atelier Werk Restaurator Opdrachtgevers
Algemeen Keramiek Glas Aanverwante materialen